Frmsbynick.nl

Emmanuelle Khanh

Emanuelle Khanh, geboren als Renée Mazière in Parijs op 12 September 1937.

Op 17 jarige leeftijd begon de jonge Emmanuelle aan haar modellen carrière bij haute couture labels zoals Balenziaga en Givenchy.

Emmanuelle trouwde met Quaser Khanh, een designer, artiest en ingenieur. Hij was revolutionair in de jaren 60 en 70 en werd wereldberoemd met zijn opblaasbare meubilaire. 

Begin jaren 60 fine ze de stifling in. Het werd een tijd van volledige verandering: Emancipatie van vrouwen en de jongeren die zich bewust werden van hun kracht leidde hiertoe. Emmanuelle Khanh is een visionair en visualiseert een kledingkast voor de vrije en actieve vrouw, die zich wil vrijvechten van de nog steeds geldende onverbiddelijke sociale beperkingen voor vrouwen.

 

In 1969, lanceerde Emmanuelle Khanh haar gelijknamige ready-to-wear dameslijn. ze was ervan overtuigd dat mode verder moest reiken dan alleen de Parijse Haute couture huizen. Ze wilde de mode naar de straat brengen. Ze zorgde voor een revolutie in haar tijd: Dit door vormen die vrouwen andere bewegingsvrijheden gaven. Door andere materialen zoals denim of plastic. Geïnspireerd door haar man Quasar Khanh, vond ze de materialen voor de mode opnieuw uit. Deze innovaties, gecombineerd met gebreide en geborduurde kleding zorgde voor een unieke garderobe. Ze had direct succes.

In 1971 lanceert Emmanuelle Khanh haar eerste brillencollectie. Hiervoor bundelde ze haar krachten met Henri Guillet en de beste werkplaatsen in Oyonnax, in de Jura, en ontwierp ze een reeks sterke, volumineuze monturen met strakke lijnen die meteen iconisch waren. Met Emmanuelle Khanh worden brillen een modeaccessoire op zich, het kenmerk van een gedurfde stijl, zowel excentriek als elegant. Traditionele vakmanschap vormt de kern van de frames. De ontwerpster blijft hulde brengen aan de ambacht en tegelijkertijd integreert ze alle mogelijke durf in haar creaties: strass-steentjes, emaile, ingelegde metalen versieringen en gravures.

In 2016 trad Eva Gaumé aan bij Emmanuelle Khanh als ‘ artistic and image director’. Ze haalt haar inspiratie uit de vrouwen van nu. Met de vraag naar kwaliteitswerk en een uitzonderlijk erfgoed schrijft ze de geschiedenis van het huis in het heden. In Parijs ontwerpt ze de collecties van het label, bewegend tussen traditie en moderniteit, met respect voor het vakmanschap en de tradities die de oprichter dierbaar zijn. Eva zet de esthetische visie van Madame Khanh en haar beroemde oversized monturen voort. Zonnebrillen en optische monturen zijn oversized of extra dun, donker of helder, in acetaat of zelfs titanium. Ze blijven de standaard voor actieve, geëmancipeerde en vrolijke vrouwen, maar ook voor mannen, voor wie ze een meesterlijke mannen lijn ontwierp, waar comfort en kwaliteit prachtig samengaan met elegantie en kracht.

‘Naast de stijl en de dikke frames die een cult zijn geworden, is het het karakter, vrij en feministisch, dat mijn creatie vandaag leidt. De ontwerpster heeft mij haar pikante en vrolijke vrijgevigheid doorgegeven, haar liefde voor vrouwen, hun lichaam en hun leven, hun behoefte om te bestaan, om hun verhaal te vertellen, om voor zichzelf op te komen, zowel in hun eigen ogen als in die van anderen. “Eva Gaumé